Sen tyypin, joka alkaa siivota laatikoita, kun pitäisi palauttaa vaikka opiskelutehtävä?
Tai sen, joka jynssää mieluummin hammasharjalla vessan kaakeleita, kuin soittaa epämiellyttävän puhelun? Sen, joka vetää sarjamaratonin Netflixistä tai uppoutuu vinoon pinoon rakkausromaaneja?
Entäs sen tyypin, joka täyttää päivät työllä ja harrastuksilla, ettei joudu olemaan yksin ajatustensa ja tunteidensa kanssa?

Jossain mielen perukoilla on ajatus, että juoksen jotain asiaa karkuun. Täytän kalenteria, jotta ei tarvitsisi kohdata tuota asiaa tai tunnetta. Selaan somea, että olisi muuta ajateltavaa. Teen muka-tärkeitä juttuja ennemmin kuin pysähdyn ja hiljennyn kysymään itseltäni, mikä siellä mielen takaosassa oikein painaa.

Mitkä on sun välttelykeinot?

Mäkin tunnistan tuon yllä kuvatun tyypin. Se tuijottaa mua harva se päivä peilistä. Tyytymättömänä, syyttäen, alta kulmien mulkoillen.
Mutta ei se voi tajuta, kuinka tärkeää onkaan siivota vaatehuoneen hyllyjä kun kirjanpito odottaa koneella. Ja kuinka sohva ja some, tai raitis ilma ja lenkki kiinnostaa paljon enemmän, kuin sen puhelun soittaminen, joka vähän ehkä jännittää. Ja lenkille tietysti laitetaan kuulokkeista joku äänikirja pyörimään, niin ei tarvitse kohdata sitä omaa ajatusten kelaa.

Välttelyn keinot ovat yhtä moninaiset kuin välttelyn aiheetkin. Yhdelle se voi olla itsensä ympäröiminen ihmisillä, ettei tarvitse olla yksin. Toiselle päivien täyttäminen työllä ja harrastuksilla, ettei tarvitse pysähtyä ja kohdata sitä tunnetta mikä taustalla kummittelee. Kolmannelle se voi olla riippuvuus, jolla täytetään tyhjiötä.

Mitä välttelylle voi sitten tehdä?

Välttelyä on monenlaista, mutta taustalla on aina pelko kohdata jotain. Olkoon se ”jotain” sitten omat tunteet, yksinäisyys, tylsyys, ärsyttävä tehtävä, ei-niin-kiva-ihminen tai vaikka vaan omat ajatukset.

Jo asian tiedostamisella päästään eteenpäin. Tiedostaminen vaatii kuitenkin tilaa. Pysähtymistä omien ajatusten äärelle, rauhoittumista, hiljentymistä kuuntelemaan, mitä se sisäinen ääni sanoo.

Mitä jos pysähtyisit NYT ja kysyisit itseltäsi mitä se on, mitä välttelet?
Onko se jokin tunne, onko se joku hankala asia, onko se omien tunteiden kohtaaminen, onko se kenties pelko epäonnistumisesta?
Tiedostaminen vie sua jo ison askeleen eteenpäin.